HUDTYPER & HUDTILSTANDE

Overordnet set findes der forskellige hudtyper:
• Normal hud
• Tør hud
• Kombineret hud
• Moden hud
• Fedtet hud
• Sensitive hud

Hudtyper er en god og nem måde at kategorisere din hud på, men de fortæller kun en brøkdel om din hud. Huden forandrer sig nemlig hele tiden i kraft af både indre og ydre påvirkninger som for eksempel hormonbalancen, kost, vejrforhold og forurening. Det vil sige, at huden konstant ændrer sin tilstand, og det gør den for at beskytte sig. Du bør derfor altid se din hudtype i sammenhæng med de øvrige forandringer, der sker i din hud netop nu.
Når du skal vælge hudplejeprodukter, skal du derfor tage din huds tilstand her og nu med i betragtningen, og du bør løbende kigge på din hud, da det der var de rigtige produkter for dig for 1 år siden, ikke nødvendigvis er de produkter din hud vil have bedst af i dag. Hvis du er i tvivl om din hudtype og hudtilstand, kan det
anbefales at få en professionel til at kigge på din hud, så du sikrer dig at du får købt de rette produkter.

TØR HUD
Ved tør hud har man oftest fine og næsten usynlige porer i huden, og en talgproduktion der er i underkanten. Den har derfor svært ved at opretholde en god fugtbalance, den bliver hurtigt dehydreret og har lettere ved at danne små indkapslede, hvide knopper (milier), samt på sigt, fine linjer og rynker. Den tørre hud er oftest ru i overfladen og kan være lidt skællende, hvilket bl.a. er et udtryk for, at den mangler både fugt og fedt, og i nogle tilfælde kan huden være så tør, sart og stram, at det kan ende med at udvikle sig til en decideret eksem. Ofte har tør hud også mere yderliggende og skrøbelige blodkar og mangel på fedt i huden, kan over tid forøge disse. Man ser derfor ofte, at mennesker med tør hud er rødmossede på især kinderne.
Tør hud er et stigende problem, jo ældre vi bliver da vores produktion af fugtstoffer reduceres med årene. Problemet er størst i efteråret og vinteren da luftfugtigheden falder og derfor forstærkes udtørringen af huden.

Sådan plejer du din tørre hud
Har du tør hud er det først og fremmest vigtigt, at du får tilført huden fugt og fedt. Dette kan du gøre ved hjælp af fugt- og fedtholdige cremer, olier og serummer som er målrettet tør hud.
Jeg anbefaler, at du altid renser din hud inden du går i seng, dette uanset om du bruger makeup eller ej. Dagens miljømæssige påvirkninger skal vaskes af, og huden skal tilføres næring, så den kan genopbygge natten over. Når du står op om morgenen skal huden renses igen så sved, støv, talg og andre urenheder kan blive fjernet og huden skal beskyttes, så den er klar til en ny dag med sol, vind, forurening mv.
Det er en fordel at bruge en fugtgivende rens om aftenen sammen med vand, så du får renset i bund, og eventuel en skintonic om morgenen da du her undgår den udtørrende effekt, som vand jo giver. Du kan eventuel supplerer med en fugtgivende maske et par gange om ugen og hvis du kan overskue det, så anbefaler jeg brug af olie og gerne hyaluron holdige serummer inden du smører dag-eller natcreme på.

Udover hudplejerutinen er det også en god idé at kigge nærmere på små ydre faktorer som kan hjælpe med at beskytte huden:
• Drik gerne mindst 1,5 til 2,5 liter vand dagligt så huden tilføres fugt indefra.
• Undgå for lange varme bade og spar gerne lidt på sæben.
• Brug altid solcreme over din dagcreme så huden beskyttes mod solens skadelige UV-stråler.
• Brug 1 spsk. vegetabilsk olie i din madlavning, så du også smører kroppen indefra.
Under menupunktet Tør hud finder du mit udvalg af rens, cremer, olier og serum, som er udvalgt med henblik på give den tørre hud de rette betingelser.

KOMBINERET HUD
Kombineret hud er den hudtype der er mest almindelig, og de fleste mennesker har derfor en kombination af flere hudtyper.
De to man oftest ser er:
Tør eller normal hud på kinderne, med fedtet T-zone (næse, hage, pande), hvor huden helt naturligt har større porer og mere talgproduktion. Det kan også være kun panden eller kun næsen, som fedter.
Har du kombineret hud kan det nogle gange være nødvendigt at behandle din hud som to forskellige hudtyper, for at få den mest balancerede hud. Det ender nemlig ikke altid lige godt, hvis du bruger produkter mod fedtet hud på din tørre hud, eller olieholdige produkter mod tør hud, på dine områder med fedtet hud.

En god basispleje kunne være følgende:
• En mild ansigtsrens
• Et dagligt talgregulerende produkt som ikke skal vaskes af
• Creme og øvrig pleje (serum, olie) ved behov
• Solbeskyttelse
De eneste produkter du behøver at bruge i hele ansigtet, er rens og et talgregulerende produkt, men derudover vil din hud have godt af at der differentieres således, at der gives fed creme på de tørre områder og holde den væk fra de fedtede hud partier.
Under menupunktet Kombineret hud finder du mit udvalg af rens, cremer, olier og serum, som er udvalgt med henblik på give den kombinerede hud de rette betingelser.

NORMAL HUD
Normal hud er som udgangspunkt en sund og velafbalanceret hud som er blød og smidig, med en ensartet og glat struktur. Den føles hverken fedtet eller for tør og har næsten ingen synlige porer. Det at det hedder en normal hudtype er ikke ensbetydende med, at det er den hudtype der er mest normal. Det er ikke til at undgå, at der vil opstå urenheder i ny og næ, eller at ydre påvirkninger vil have indflydelse på huden igennem tiden.
Men en daglig hudplejerutine vil forebygge diverse gener, og sikre at huden forbliver fin, smidig og sund. Under menupunktet Normal hud finder du mit udvalg af rens, cremer, olier og serum, som er udvalgt med henblik på give den normale hud de rette betingelser.

FEDTET HUD
Fedtet hud kan få bumser og hudorme, hvis porerne er tilstoppede. Det sker oftere end for en normal eller tør hud, fordi der er tendens til en overproduktion af talg i huden, som hurtigere ophobes i porerne sammen med snavs og forurening. Men bumser kan opstå af forskellige årsager - og hos alle hudtyper. En fedtet hud har tydelige porer, en skinnende hud overflade og er super godt stillet i forhold til rynker. Den beskyttende og blødgørende hud barriere hos en fedtet hud, beskytter mod dehydrering og holder huden spændstig og fyldig. Fedtet hud er hormonelt betinget og styres af de mandlige kønshormoner. Hvis man oplever en periode med fedtet hud, men ellers ikke har dette problem, kan det skyldes en hormonel forandring i kroppen eller at man bruger de forkerte hudplejeprodukter.

Sådan plejer du din fedtede hud
Ved fedtet hud er det særligt vigtigt at du får renset huden dagligt både morgen og aften, da det ellers kan fremprovokere urenheder hvis snavs, skidt og makeup rester, får lov til at blive siddende på huden.
Selvom mange ikke tror det, så forholder det sig sådan, at fedtet hud også har et stort behov for fugt. Her er der dog tale om fugt i form af vand og hvis der opstår fugtmangel i huden, vil den kompensere med at producere yderligere talg. Selvom huden ser fedtet ud, så kan den nemlig sagtens være dehydreret under det øverste hud lag.
Jeg anbefaler produkter i lette konsistenser såsom serum, gel eller lette fugtholdige lotions og skrub gerne huden med en peeling indeholdende AHA (frugtsyre) - det kan hjælpe med at forbedre hudens overflade, mindske porestørrelsen og fjerne døde hudceller, der kan være med til at forværre problemerne.
Under menupunktet Fedtet hud, finder du mit udvalg af rens, cremer, olier og serum som er udvalgt med henblik på give den fedtede hud de rette betingelser.

MODEN HUD
Med alderen ændrer hudens bindevæv sig, og huden mister sin fylde, fugt, fedt og fasthed. Moden hud er ofte tynd. Manglende fugt og fedt kommer ofte til udtryk ved tørhedslinjer, og huden kan have svært ved at opretholde sin glød. Huden er ofte præget af mange års påvirkning af de frie radikaler (UV lys, forurening
mv.) og kan have pigmentpletter, samlinger af talg, enkelte forstørrede porer, og ellers mange af de samme kendetegn som en tør hud.
Allerede i starten/midten af 30’erne begynder huden at miste sin fugt og spændstighed, og du kan allerede her, begynde at tænke i antiage pleje. Jeg anbefaler en hudplejerutine med brug af antiage produkter både morgen og aften, som hjælper med at genopbygge, fugte og opstramme moden hud, samtidig med at hudplejen modvirker aldringstegn.
Under menupunktet Moden hud finder du mit udvalg af rens, cremer, olier og serum, som er udvalgt med henblik på give den modne hud de rette betingelser.

SENSITIV HUD
Sensitiv eller sart hud om man vil, kræver ofte også mere hensynstagen og omsorg end f.eks. normal hud. Kendetegnene er yderliggende og udvidede blodkar på kinder og næse, irritation, blussende hud og rødme. Huden kan være ekstra følsom overfor stress, varme, kulde og bestemte mad- og drikkevarer. Hud
tilstande som eksem og rosacea, går ind under kategorien sensitiv hud.
Sensitiv hud ses ofte i kombination med tør hud, moden hud og med fedtet hud. Den sarte hud viser sig på mange måder. Det kan være genetisk, at huden er følsom, eller ved dermatologiske hudsygdomme, men meget tit skyldes det også en udtørrende eller for hårdfør pleje af huden. Alle hudtyper kan komme ud af
balance, blive stresset og opleve irritation, urenheder eller for meget, eller for lidt talgproduktion.
Det kan være svært at vejlede om den rette hudpleje til sensitiv hud, uden at have et indblik i hvorfor, den er så reaktiv som den er. Jeg anbefaler dog gode og milde plejeprodukter uden alkohol og parfume, men tag også et kig på dine mad- og alkoholvaner, makeup, sol, vind, varme osv.
Under menupunktet Sensitiv hud finder du mit udvalg af rens, cremer, olier og serum, som er udvalgt med henblik på give den sensitive hud de rette betingelser.